Future food

Universiteit Utrecht

Een dieet dat zowel goed is voor onze planeet als voor alle bewoners. Dat is waar iedereen betrokken bij Future Food Utrecht naar streeft. Future Food is een community voor transdisciplinair onderzoek, die zich inzet voor de ontwikkeling van duurzame, gezonde en eerlijke voedselsystemen.

Onderzoek ven belang

“Onze groeiende wereldbevolking kampt met sterk uiteenlopende voedselproblemen, die vragen om kennis die tot zowel maatschappelijke als technologische oplossingen leidt”, zo stelde plantenbioloog prof. Rens Voesenek in 2015 bij de start. De inmiddels overleden Voesenek was een van de initiatiefnemers van Future Food Utrecht. “Een deel van de wereld worstelt met te veel en ongezond voedsel, een ander deel heeft te weinig en te eenzijdig voedsel. Er zijn technologisch en economisch haalbare oplossingen die maatschappelijk en ecologisch minder wenselijk zijn, en duurzame maar dure oplossingen die te weinig voedsel produceren. We hebben voor deze problemen meer nodig dan technische verbeteringen. Daarom is fundamenteel onderzoek in combinatie met een multidisciplinaire aanpak van wezenlijk belang.”

Katalysatoren

Gezocht wordt naar katalysatoren voor verandering; kleine interventies met grote gevolgen. Op vier thema's die overlappen en elkaar aanvullen: voedselverdeling, weerbaarheid, sociale & culturele verandering op het gebied van voedsel en de natuurlijke voedselproductie. 

Onderzoekers betrokken bij Future Food geven antwoord op vragen als: 

  • Hoe kan een oogst extreem weer overleven?
  • Wat zijn de schaduwkanten van vleesconsumptie?
  • Waarom richt voedselinnovatie zich te veel op het Westen? 
  • Wat hebben we nodig voor een eerlijke transitie op het gebied van voeding?

Alle zeven faculteiten van de Universiteit Utrecht zijn bij de community betrokken. Er wordt intensief samengewerkt met een brede groep van stakeholders op zowel regionaal, nationaal als internationaal niveau. Bijvoorbeeld binnen PlantXR, Re-ge-NL (Nationaal Groeifonds) en Regiodeal Food Valley. Het doel is om partijen en kennis optimaal met elkaar te verbinden en daarmee versnelling te brengen in transitie en transformatie van voedselsystemen.

We hebben voor voedselproblemen meer nodig dan technische verbeteringen.